Box – Okt ’12

Nieuwe start? Verse koffie!

Dat het academiejaar opnieuw gestart is, zou vandaag al geen nieuws meer mogen zijn. Het is oktober. De dagen worden korter, de temperaturen verlagen en de bomen worden kaler. Eerstejaarsstudenten zullen ondertussen al een meer waarheidsgetrouw beeld gekregen hebben van wat student zijn nu precies is. Alle andere studenten hebben hun vakantiestemming definitief opgeborgen in hun kast. Docenten proberen weer een overvolle – of halfvolle als we spreken over een vrijdagochtend – aula bij de les te houden en het personeel probeert weer uit te vissen wie de nieuwe gezichten zijn en wie er gewoon een ander kapsel heeft.

Ook bij Boxmagazine zijn we stilletjes aan weer in de routine gekomen. Al ziet die er dit jaar nogal anders uit. We hebben (voorlopig) afscheid genomen van de papieren versie en gaan, geheel milieubewust natuurlijk, de digitale weg op. Een hele aanpassing en nogal wat stress. Stress, dat fenomeen die normaliter in het midden en op het einde van het jaar de kop opsteekt – examens, weet je wel. De meeste studenten hebben elk hun eigen middeltjes om daar mee om te gaan: het ene middel al wat gezonder dan het andere. Mijn persoonlijke favoriet is koffie. Koffie, koffie, koffie. Het hemelse bruine brouwsel dat wellicht evenveel aanhangers kent als tegenstanders. Een beetje zoals bij olijven. Of oesters. Of champignons. Of… Maar, we wijken af. Koffie! Je mag mij gerust koffieverslaafd noemen en neen, daar is niets mis mee. In tegendeel, er zijn best wat voordelen verbonden aan het cafeïnerijke drankje. Wist je al dat het goed is voor je hart, je hersens, je libido, je gemoedstoestand én je gezondheid? Jawel. Echt waar!

Een hele resem onderzoekers uit verschillende universiteiten – van het UMC Utrecht tot de enige echte Harvard University – zijn tot deze conclusies gekomen. Zo zouden mensen die tot vier kopjes koffie per dag nuttigen een verminderde kans op hartritmestoornissen hebben. Ook het risico op een kransslagaderziekte slinkt op die manier met twintig procent. Check wat betreft het hart! Het positief effect op je hersens is dan weer eentje om te onthouden tijdens het schrijven van je thesis, paper of scriptie. Cognitieve psychologen kwamen er namelijk achter dat je gemakkelijker grammaticale fouten kon detecteren na het drinken van een lekker kopje koffie. Maar zorg vooral dat je lover dan niet in je directe buurt is. In Texas ontdekten ze namelijk tijdens experimenten op ratten dat koffie de hormonen dopamine en serotonine vrij laat komen: twee rakkers die je zin laten krijgen in een goed potje seks. Dat koffie een (positief) effect heeft op je gemoedstoestand, is op die manier al beter te begrijpen, maar het is ook daadwerkelijk bewezen. Maar liefst vijftigduizend Amerikaanse verpleegsters werden tien jaar lang onderzocht. De verpleegsters die dagelijks meer dan vier kopjes koffie dronken, hadden beduidend minder last van depressieve gevoelens. Het heet immers niet voor niets ‘een bakje troost’. En dames, voor wie nu nog niet overtuigd is van de magische krachten van het zwarte goud, volgt nog een conclusie uit het onderzoek. Wie diezelfde hoeveelheid koffie dagelijks achterover slaat, heeft ongeveer vijfentwintig procent minder kans op baarmoederkanker. Je zou voor minder naar de supermarkt hollen. Of naar een van de vele hippe koffiehuizen die Gent rijk is. Het is tegenwoordig ook heel trendy om gespot te worden in zo’n zaak met een latté in de ene hand en leesvoer in de andere hand.

Je merkt het, alleen maar voordelen! Of… Euhm… Neen. Er is best wel één groot nadeel verbonden aan mijn kopje koffie. Zonder ben ik geen mens in de ochtend. Al zeg ik beter: “Nog minder mens”. Opstaan is nooit een talent van mij geweest. Bijna alleen de geur van verse koffie tovert een glimlach op m’n gezicht bij het ochtengloren. Bijna… Wat het andere middel daarvoor is, dat laat ik in het midden. Al bleek net dat een koffietje voordien geen slechte zet zou zijn… U ziet het: geen start van de dag zonder verse koffie!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

  • Blog Stats

    • 14.224 hits
%d bloggers liken dit: