Box – Mei ’12

Sex and Ghent City

Als je het aan de dertigers en veertigers van nu vraagt wat de studententijd voor hen betekende zal je vaak hetzelfde horen. Feest. Vriendschappen. Vrijheid. Experimenteren. En hoeven we er echt bij te vertellen dat het vast niet allemaal wetenschappers waren? Seksualiteit en studenten gaat vaak hand in hand. Wat wil je, velen ruilen hun plattelandsdorpje in voor een grootstad (of voor wat we in België al grootstad willen noemen) en hokken samen met tal van leeftijdsgenoten in een veel te klein kot. Je gaat met honderden lotgenoten achter eenzelfde doel aan – een diploma, weet je wel – en banden worden gesmeed. Vriendschapsbanden. Toch?

Onlangs kwam ik op een week tijd, via verschillende nieuwskanalen, enkele keren terecht op een artikel over de onmogelijkheid van vriendschap tussen mannen en vrouwen. Onderzoekers aan de Universiteit van Wisconsin kwamen tot de conclusie dat er steeds sprake was van ‘minstens een lage vorm van aantrekkingskracht’. Meestal gingen die seksuele gevoelens uit van de man. Onderzoekster Bleske-Rechek bekeek het allemaal vanuit evolutionair oogpunt en beweerde dat vriendschap tussen mensen van een verschillende sekse relatief nieuw was, waardoor de oerinstincten het snel overnemen. Zijn mannen dan toch holbewoners, zoals een kwart van de vrouwelijke populatie hen beschrijven?

Na (bijna) vijf jaar studeren ben ik er zelf ook al achter gekomen dat clichés voor een reden bestaan. Je kan de liefdesperikelen van een student in twee kampen verdelen. Of je vindt de liefde van je leven tijdens deze studiejaren of er gaat een hele, nieuwe wereld voor je open en je bed wordt je grootste onderzoeksdomein. Enige nuance, wat betreft mijn eerste punt spreek ik me niet uit hoelang deze liefde van je leven meegaat – scheidingen zijn tegenwoordig erg in trek – en wat betreft het tweede punt kan ik lichtjes overdreven hebben… Toch, er wordt wat geëxperimenteerd in de Gentse slaapkamers. Het is nu eenmaal bewezen dat wanneer jongeren gaan studeren, ze sneller in bed duiken. Maagdenvliezen worden opgeofferd, er ontstaan duo’s voor een enkele nacht (9% doet dit zelfs regelmatig), er spelen solo’s met publiek, er gebeuren trio’s onder strikte afspraak… 29% van de studenten probeerde al eens anale seks plus 32% heeft het nog op zijn to-do lijstje staan. En dan hebben we het nog niet over wat ondeugende boy-on-boy of girl-on-girl action. 1 op 10 heeft al seks gehad met een iemand van hetzelfde geslacht.

Recent is er weer heel wat aandacht rond homoseksualiteit. Dat het ‘hokjesdenken’ daar veel te maken mee heeft is een vaststaand feit. Hoewel we beweren dat we in de eenentwintigste eeuw zo open-minded zijn, is er nog steeds heel wat werk aan de winkel. Zo heeft iedereen wel een homovriendje, maar blijft lesbo nog steeds klinken als een zwaar scheldwoord. De Brusselse Belgian pride (de jaarlijkse optocht van holebi’s) stond dit jaar ook niet voor niets in het teken van de strijd tegen homofoob geweld. Beweer ik nu dat ieder die al eens het bed gedeeld heeft met iemand van dezelfde sekse homoseksueel kan zijn? Of bestaat de term biseksueel daar dan voor? Neen. Ik wil gewoon even duidelijk maken dat wanneer het gaat over het spectrum van seks, er veel kleurschakeringen te vinden zijn en af en toe een beetje mixen kan geen kwaad. Pastel is niet voor niets in trek.

Advertenties
Comments
2 Responses to “Box – Mei ’12”
  1. Koen schreef:

    had het voorrecht de preview te lezen, na de 2e keer lezen vind ik het nog steeds even sterk 😉

  2. johnny bekaert schreef:

    mooie analyse. ik denk dat mannen meestal nogal primair in elkaar zitten, zijn ook veelal monomaan en niet zo erg in voor samenwerken met anderen. lesbo is absoluut geen scheldwoord, ik vind het een ‘eretitel’ voor vrouwen die door een, eigenlijk niet zo belangrijke seksuele eigenheid, veel moeilijkheden en kritiek moeten overwinnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

  • Blog Stats

    • 14,203 hits
%d bloggers liken dit: