BOX – MAART ’12

Serieus studentikoos

Opgroeien betekent vaak dingen loslaten. Laat dit de hardste les zijn die we tot nu toe geleerd hebben. Volwassen worden staat garant voor het verliezen van je kinderlijke naïviteit. Het staat garant voor het leren omgaan met verantwoordelijkheden. Plots moeten we met veel meer rekening houden dan met hetgeen je eigenlijk gewoon ‘graag wilt’. Terwijl als kind vaak de wereld rond jou draaide, draai jij nu net door de wereld heen én dan nog eens vaak als kip zonder kop.

Het thema dat ik hier aansnij lijkt misschien zwaarwichtig… Wel, dat is het ook. En dat voor een studentenblad hoor ik je al denken. Moeten wij niet juist een soort van vormelijke belichaming zijn van alles wat ‘studentikoos’ is? Ja, misschien wel. Echter is student zijn ook een serieuze zaak. Om het met cliché-woorden te beschrijven: de keuzes die je maakt als student zijn de bouwstenen voor de rest van je leven. Maar dan heb ik het niet alleen over je studiekeuze – zo vanzelfsprekend gaan we het nu ook niet maken -, maar ook én vooral over de plaatsen waar je naartoe gaat en de mensen die je leert kennen. Nieuwe perspectieven genereren en nieuwe deuren laten opengaan.  Nieuwe ideeën en mensen leren kennen. Vooral dat laatste.

Iemand die zijn studententijd beleeft vanuit een studentenvereniging zal op een andere manier terugkijken op toen ontstane vriendschappen dan pakweg iemand die drie jaar lang tooghanger speelde en van levendige discussies zijn of haar nieuwe hobby maakte. Welke manier de grootste garantie is op de overleving van die vriendschappen, daar spreek ik mij niet over uit, zijnde zelf een ‘niet-studentenverenigingster’. Ooit las ik dat vrienden, en dus vriendschap, iets heel temporeel is. Ze vernieuwen zichzelf naargelang de stadia in je leven. Van je lagere- en middelbare schoolvriendjes tot je werkcollega’s; we vinden constant nieuwe gelijkgestemden en vergeten zo diegene die uitgedoofd zijn. Er ten volle van genieten is dan ook iets wat niet genoeg kan gezegd worden over je, over deze, studententijd. En als we dan toch dingen moeten loslaten, laat het dan eens de remmen zijn. Ga vlak op je gezicht, maar doe het vooral met verstand, want écht ‘student’ zijn is een serieuze zaak.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

  • Blog Stats

    • 14,203 hits
%d bloggers liken dit: